- رنگ صنعتی
یک پوشش یا پوشرنگ صنعتی نوعا بر اساس ویژگیهای حفاظتی و جوی نوع محیطی که اعمال میشود تقسیم بندی میشود و به همین ترتیب اکثر پوششهای صنعتی از نوع حفاظتی (پوششهای ضد خوردگی) به شمار میآیند. بدین مفهوم که این نوع پوششها جهت کنترل خوردگی فولاد و بتن مورد استفاده قرار میگیرند اما بازار امروز یک بازار پیچیده و مرکب از انواع نیازهای مختلف بوده که سامانههای پوششی متفاوت با انواع ویژگیها را خواستار میباشد. در بین انواع پوششهای صنعتی، رنگهای صنعتی که در دو دسته کلی مایع و جامد (پودری) تقسیم بندی میشوند جایگاه بسیار ویژه و پرکاربرد در رنگ آمیزی انواع سازههای صنعتی پیدا کردهاند. پوششهای صنعتی به چهار دسته کلی ذیل تقسیم بندی میشود:
پوششهای دریایی (Marine coatings)
پوششهای حفاظتی و مقاوم (Protective coatings)
پوششهای قوطی کنسرو (Can coatings)
پوششهای رول ورق (Coil coatings)
- رنگ اپوکسی
پوششهای اپوکسی عموما” به صورت دو جزئی ارائه میشوند و قبل از اعمال باید با یکدیگر مخلوط شوند. این دو جزء عبارتند از: جزء اول) پوشش بر پایه رزین اپوکسی که معمولا” در ساختار آن از بیس فنول A یا بیس فنول F استفاده شده است که با جزء دوم شبکهای میشود و جزء دوم) کمک واکنشگر یا سخت کننده.
پوششهای اپوکسی بر پایه نیازهای کاربردی محصول نهایی طراحی و فرموله میشوند. پوششهای اپوکسی زمانیکه به درستی کاتالیست و اعمال میشوند یک سطح سخت و بسیار مقاوم در برابر مواد شیمیایی و حلال ایجاد میکنند. این نوع پوششها معمولا” روی سطوح بتنی و فولادی اعمال شده و یک سطح مقاوم در برابر نفوذ آب، انواع قلیا و اسید فراهم میسازند. انتخاب ویژه و ترکیب مناسب اجزای پوشش اپوکسی (جزء اول و دوم) مشخصههای نهایی و میزان دوام پذیری پوشش نهایی اپوکسی را در محیطی که اعمال میشود تعیین میکنند.
استفاده از آسترپوشههای غنی از روی جهت پوشش دهی انواع زیرآیندهای فولادی یک روش حفاظت خوردگی بسیار کارآمد به شمار میآید. این نوع پوشش در بسیاری از محیطها قابل استفاده است؛ محیطهای دریایی و محیطهای صنعتی. این یک واقعیت است که جهت حصول یک سامانه پوششی با طول عمر بالا، آسترپوشه غنی از روی به عنوان نخستین لایه پوششی نیاز است. این پوشش با سازوکار گالوانیزه کردن (galvanizing) یک لایه محافظ جهت کند کردن فرآیند خوردگی فولاد ایجاد میکند. این نوع پوشش حاوی درصد بالایی از روی بوده که به علت در تماس مستقیم قرار گرفتن با فولاد نقش آند فداشونده را ایفا کرده و مانع خوردگی سطح فولاد میشود. نمکهای روی که در سطح تشکیل میگردد در حفرههای سطح فولاد که به خوبی از لایه آسترپوشه پر نشدهاند، تجمع یافته و مانع رسیدن رطوبت به سطح فولاد میگردد.
پوششهای حاوی یون فسفات، پوششهای تبدیلی کریستالی هستند که روی سطح فولاد اعمال میشوند. فرآیند پوششدهی فسفاته به منظور آمادهسازی سطحی فلزات و یا رنگآمیزی فلزات مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین مزیت پوششهای حاوی فسفات چسبندگی بسیار قوی و خواص حفاظتی آنها در برابر خوردگی است. نوعا” پوششهای فسفاته بر روی سطح فولاد اعمال میشوند اما قابلیت اعمال روی سطح آلومینیوم را نیز دارند. یکی از مهمترین انواع پوششهای حاوی یون فسفات پوشش زینک فسفات اپوکسی است. این نوع پوشش از طریق غوطهوری و یا اسپری قابلیت اعمال دارد. زینک فسفات جایگزین سبکتری نسبت به زینک منگنز است زمانیکه مقاومت زیادی در برابر عناصر مخرب نیاز میباشد. رنگ این نوع پوشش خاکستری تیره و یا مشکی بوده و وزن پوشش 2000 تا 3000 میلی گرم بر مجذور فوت میباشد.
آسترپوشه اپوکسی زینک کرومات یک آسترپوشه بازدارنده خوردگی دو جزئی بر پایه اپوکسی است که حاوی پیگمنت زینک کرومات میباشد و حفاظت بسیار زیادی از فلزات در برابر زنگ زدگی دارد. این نوع پوشش مقاومت بسیار زیادی در برابر اسیدهای رقیق، انواع قلیا و آب دریا دارد. همچنین پوشش زینک کرومات اپوکسی جهت اعمال برای هر دو سطح داخلی و خارجی آهن و فولاد فرموله شده ولی به عنوان پوشش نهایی پیشنهاد نمیگردد.
مصرف اصلی این نوع پوشش روی سازههای فولادی واقع در محیطهای دریایی است. مزیتهای اصلی این نوع پوشش حفاظت خوردگی آن و سازگاری با انواع پوششهای نهایی نظیر وینیلی، کلرکائوچو، اپوکسی، MIO، پلی یورتان و اکریلیکها دارد.
کفپوش اپوکسی یک پوشش دو جزئی بر پایه اپوکسی بسیار مقاوم، محافظ و زیبا جهت پوششدهی انواع سطوح سیمانی، بتنی و چوبی است. این نوع پوشش برای پوششدهی کف پارکینگها، محیطهای صنعتی و فروشگاهها بسیار مناسب است. علاوه بر محیطهای عمومی، کفپوش اپوکسی طرحدار و دکوراتیو میتواند به زیبایی هرچه تمام تر کف اتاق خواب یا خانه شما را نیز پوشش دهد.
کفپوش اپوکسی دارای ویژگی همترازی بسیار مناسب بوده و از براقیت بسیار بالایی برخوردار است. سهولت اعمال و ضخامت کفپوش اپوکسی تابع درصد جامد حجمی و وزنی پوشش میباشد. کفپوشهای اپوکسی 100% جامد سختتر و دارای دوام پذیری بالاتری میباشند و به دلیل ویسکوزیته بسیار بالای آنها تنها زمان محدودی برای اعمال آنها وجود دارد. اما کفپوشهای اپوکسی با درصد جامد کمتر (دارای حلالهای بیشتری هستند) اعمال آنها آسانتر بوده و زمان بیشتری برای تشکیل فیلم نیاز دارند.
مانند کفپوش اپوکسی، کفپوش پلی یورتان نیز بر پایه یک پلیمر ترموست بوده و یک پوشش دارای عملکرد بسیار بالا به شمار میآید. کفپوش پلی یورتان در مقایسه با کفپوش اپوکسی دارای انعطاف پذیری بیشتری بوده و مقاومت بسیار بالاتری در برابر تابش پرتو فرا بنفش دارد. لذا این نوع پوشش جهت پوشش دهی کف انواع محوطههای بیرونی (در معرض تابش خورشید) و سالنهای ورزشی بسیار مناسب است. انعطاف پذیری بالاتر این نوع کفپوش منجر به مقاومت بهتر در برابر ضربه میشود. همچنین مقاومت سایشی این نوع کفپوش نیز در مقایسه با کفپوش اپوکسی بهتر است. در بسیاری از موارد پوشش دهی یک لایه کفپوش پلی یورتان به عنوان لایه نهایی یک سامانه کفپوش بر روی کفپوش اپوکسی جهت حصول مجموعه خواص فیزیکی شیمیایی مطلوب توصیه میگردد.