دستورالعمل سلامتی و ایمنی شیمیایی در محیط کارگاه تولید و پاشش رنگ
در این قسمت، دستورالعمل های رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی در رابطه با پاشش رنگ صنعتی و دیگر فرآیندهای تولید مواد و پوشش های رنگی تدوین شده است.
بخش بهداشت و ایمنی شغلی
“شرکت مهندسی شیمیایی و رنگسازی نیلی فام ری“
افراد شاغل در صنعت تولید رنگهای شیمیایی در حین کار، به صورت بالقوه در معرض انواع مواد خطرناک قرار دارند. این مواد شامل حلال های آلی ( تینر و رقیق کننده ها) ، رزین ها، رنگدانه ها و مواد مورد استفاده در زمان آماده سازی سطح مانند عوامل رنگ زدایی ، زنگ برها و غبارگیرها برای سمباده زنی میباشند. در معرض این مواد بودن چه به صورت استنشاق بخارات، ذرات و مواد و یا جذب از طریق پوست میتواند سبب ایجاد مشکلاتی برای سلامتی شود. از آن جا که اکثر این مواد اشتعال زا است کار نادرست و یا استفاده نامناسب از آنها میتواند سبب آتش سوزی و یا انفجار شود. ریسکهای مرتبط با استفاده و جابجایی این مواد در صنعت رنگ معمولا” بالا است مگر این که اقدامات ایمنی مناسب انجام شود.
با در نظر داشتن مدیریت ایمنی در ذهن باید یک ماشین اطمینان از ایمنی شیمیایی در محل کار یعنی یک برنامه ایمنی شیمیایی داشت و آن را اجرا و همراه با دیگر ارکان سیستم مدیریت ایمنی سازمان اجرا نمود. برنامه ایمنی شیمیایی شامل اجزایی مانند برنامه اعلام خطر، ارزیابی ریسک فرآیندها و مواد شیمیایی و اقدامات پیشگیرانه مناسب، برنامه PPE و وسایل محافظت فردی و آموزش است. جزئیات برنامه ایمنی شیمیایی در این دستورالعمل درج شده است.
این دستورالعمل برای آن است که کارکنان، پرسنل مدیریت، متخصصان، پرسنل ایمنی، ناظرین و کارکنان درگیر در صنعت رنگ و فرآیندهای پوشش رنگی مربوطه با اطلاعات تفصیلی در مورد توسعه برنامه سیستماتیک برای ایمنی شیمیایی در رنگ و فعالیت های مربوطه از آن استفاده کنند. از آنجا که هر کارگاه دارای موارد منحصر به فرد خاص خود است، کارکنان باید از این کتابچه برای توسعه برنامه ایمنی شیمیایی خاص خود استفاده کنند که این برنامه بیشترین همخوانی را با شرایط محل کار داشته و باید آموزش و تجربه کارکنان را هم در نظر داشت.
خوانندگان باید به الزامات ذیل شرایط و قوانین مربوط به بخش نامه بهداشت و ایمنی شغلی و بخش نامه تعهدات صنعتی و کارخانه ها و به ویژه باید به الزامات تعهدات صنعتی و کارخانه ها و مقررات آن توجه داشته باشد.
2-1-1- منظور از پاشش رنگ فرآیندی است که در آن رنگ به صورت پودر یا ذرات معلق در می آید و روی سطحی که باید پوشش دار شود قرار میگیرد تا لایه یکنواختی ایجاد شود.
2-1-2- رنگها بیشتر از حلالها (یا تینر و رقیق کنندهها)، رزین و رنگدانهها تشکیل شده اند. دیگر افزودنیها شامل سختکنندهها، خشککنندهها، ضخیمکنندهها، دیسپرس کنندهها و کشندههای سطحی هستند. اغلب حلالهای مورد استفاده در رنگها به جز آب، ترکیبات آلی بسیار فرار میباشند.
2-1-3- فرآیندهای پوششکاری مربوطه در این دستورالعمل منظور فرآیندهایی است که در آن رنگها با جلا، لاک یا دیگر سطوح جایگزین میشود. اصطلاح پاشش رنگ در این دستورالعمل شامل فرآیندهای پوششکاری هم میشود، مگر این که غیر از این گفته شده باشد.
2-1-4- پاشش رنگ معمولا” با یکی از روشهای زیر انجام میشود:
آ. اسپری بدون هوا – در این روش مایع رنگ با فشار از طریق یک اریفیس کوچک و با فشار زیاد پاشیده می شود . فشار هیدرولیک معمولاً به وسیله پمپ های پیستونی کوچک ایجاد می شود که توسط هوای فشرده پودر می شوند . در صورت افت سریع سرعت قطرات رنگ بعد از ترک نازل افزایش اسپری و کمانه ممکن است به 20 درصد برسد . این روش بیشتر برای ایجاد پوشش های قوی توپر ویسکوز استفاده می شود.
ب. اسپری تحت فشار هوا – این روش از رایج ترین روشها است که در آن رنگ مایع در نازل های میکس داخلی و بیرونی پودر یا اتمیزه میشود و این کار به کمک هوای تحت فشار پایین انجام میشود. در نازلهای میکس داخلی، هوای فشرده و مایع در محفظهای داخل نازل ترکیب میشوند در حالی که در نازلهای میکس بیرونی مایع و هوای فشرده از طریق اریفیس های مجزا تزریق میشوند تا در بیرون نازل ترکیب شود. در این روش، هدررفت رنگ مایع بیش از 50 درصد است زیرا معمولا” بخشی از مایع به سطح نمیرسد و یا از روی آن بر میگردد.
پ. روش الکترواستاتیک – قطرات مایع یا ذرات جامد دارای بار الکتریکی هستند و همین سبب میشود که به قطعه کار رسانای ذاتی بچسبند. این بار قبل از آزاد شدن به جریان مایع میچسبد و یا با عبور قطرات اتمیزه از داخل میدان یونیزه کننده وارد جریان میشود. با این فرآیند تا حد 90% پوشش را می توان روی سطح داشت.
ت. ترکیبی از فرآیندهای فوق الذکر
2-2- خطرات آتشسوزی و انفجار
2-2-1- استفاده از مواد اشتعال زا در اسپری رنگ سبب ایجاد خطرات آتشسوزی و انفجار میشود. در اسپری رنگ، قطرات رنگ پخش میشود و به سرعت فضای هوا را پر میکند و وقتی با منبع جرقه بالقوه تماس پیدا میکند مثلاً با برق ساکن، جرقه یا شعله، مشتعل میشود و ممکن است انفجار رخ دهد.
2-2-2- در فرآیند اسپری کردن تمام مایع اسپری شده روی قطعه کار نمینشیند. بخشی از آن ممکن است روی دیگر سطوح مانند دیوارهها، کفها و لباسهای افراد قرار گیرد و رسوبات اشتعالپذیر برجای بگذارد. این رسوبات میتوانند در صورت ایجاد جرقه سبب آتشسوزیهای جدی شوند.
2-2-3- آزاد شدن بخارات قابل اشتعال در فرآیند خشک شدن نیز خطرات جدی برای انفجار و آتشسوزی ایجاد میکند. بعضی از پوششها مانند لاکها حاوی 80% حلالهای فرار هستند که در زمان خشک شدن میتواند تبخیر شود.
2-3- خطرات بهداشتی
2-3-1- مواد شیمیایی خطرناک برای سلامت از سه راه اصلی وارد بدن میشوند:
آ) هضم و دستگاه گوارش
پ) جذب پوست
2-3-2- اسپری رنگ مخاطرات بهداشتی زیادی دارد که اکثرا” ناشی از اجزای مخاطره دار رنگ مانند حلالها، رزینها و رنگدانهها هستند. شماری از رنگدانهها مانند رنگدانههای زرد و قرمز کرمی و استرهای حاوی سرب و دیگر فلزات سنگین ممکن است دارای اثرات بهداشتی سوء باشند. همچنین آمادهسازی سطحی قبلی مانند تمیز کردن، روغن زدایی، برداشتن رنگ یا برداشتن زنگ میتواند لازم باشد. این کار باید شامل استفاده از حلالهای سمی، مواد شیمیایی خورنده و در صورت انجام سمباده کاری ایجاد غبارات مضر باشد.
2-3-3- در صورتی که کارگران در معرض مواد خطرناک اسپری رنگ قرار گیرند اثرات بهداشتی حادی دارد.
2-3-4- اثرات بهداشتی حاد بلند مدت شامل موارد زیر است:
آ) بیماریهای حاد مجرای تنفسی
پ) سرطان ریه
2-3-5- اثرات سلامتی کوتاه مدت شامل:
آ) اعلام خطر- برای تعیین وسایل و ابزارهای مناسب جهت ارسال اطلاعات ایمنی و بهداشتی در مورد مواد شیمیایی و فرآیندهای تولید و پاشش رنگ به کارکنان
پ) اقدامات ایمنی- برای استفاده و ادامه اقدامات پیشگیرانه و کنترلی
2-2-1- اطلاعات مخاطرات مهم و اصلی روی برچسب ظرفهای مواد بسیار محدود است اما ضرورت دارند درحالی که از MSDSمربوطه ارائه شده توسط تولید کنندههای مواد شیمیایی (سازندههای مواد، وارد کنندهها و پخش کنندهها) میتوان اطلاعات بیشتری به دست آورد. دیگر منابع اطلاعاتی باید شامل کاتالوگهای شیمیایی، مجلات شیمی، هندبوکهای شیمی و پایگاه دادههای آنلاین باشند.
2-2-2- کیفیت برنامه اعلام خطر به کفایت و دقت ارزیابی ریسک در کارگاه بستگی دارد. بنابراین کارکنان باید تلاش کنند تا اطلاعات کافی و بروز را در مورد مواد خطرناک از تأمین کننده موقع ارزیابی ریسکهای مواد به دست آورند.
2-3- ابزارهای اعلام خطر
2-3-1- کارفرماها باید اطمینان یابند که کارکنان خطرات مواد شیمیایی در تولید و اسپری رنگ را میشناسند و درک میکنند. ابزارهای اعلام خطر شامل برچسبها، MSDS، رویههای فعالیت استاندارد و آموزش آنها است. کارفرماها میتوانند از پلاکاردها، اعلامیه و تابلوهایی مفید برای محل کار خود نیز استفاده نمایند.
برچسبها:
2-3-2- برچسب زدن روی ظرف حاوی مواد خطرناک از جمله روشهای مستقیم ارائه اطلاعات خطر است. این برچسب باید شامل اطلاعات خطر زیر باشد:
آ) شناسایی مواد – نام شیمیایی و نام رایج
پ) ریسکهای خاص ذاتی مواد و
2-3-3- اگر از نظر عملی امکان برچسب زدن به ظرف حوای مواد خطرناک نباشد، اعلام اطلاعات مربوطه باید به شکل زیر باشد:
آ) به زبان فارسی و انگلیسی
ب) شناسایی و معلوم نمودن ظرف یا ظروف حاوی مواد
پ) تعیین ویژگیهای مورد نیاز و الزامی بر اساس تعهدات صنعتی و کارخانهها در قوانین مربوط به مواد خطرناک
الزامات تفصیلی در مورد برچسب زدن مواد خطرناک در قوانین مواد خطرناک تعهدات صنعتی و کارخانهها آمده است.
برگههای دادههای ایمنی مواد یا : MSDS
2-3-4- MSDSحاوی اطلاعات تفصیلی خطر است و فرمت استاندارد آن بر اساس استاندارد 11014-1 ISO باید حاوی اطلاعات زیر باشد که بخش اعظم آن برای ارزیابی ریسک ضروری است:
2-3-5- نسخهای از MSDSهر ماده خطرناک باید در محل کار نگهداری شود و باید به راحتی در اختیار کارکنان قرار گیرد. این برگههای دادههای ایمنی در ارزیابی ریسک خطرات مربوط به استفاده و جابجایی مواد ارزشمند است.
رویههای فعالیت استاندارد:
2-3-6- اطلاعات خطرات در مورد تولید و اسپری رنگ باید به وضوح در رویههای فعالیت استانداردی که کارکنان باید از آنها تبعیت نمایند درج شود.
آموزش (بخش 8.3 را ملاحظه کنید):
آموزش نحوه اجرای برنامههای اعلام خطر باید ارائه شود. کارکنان نیز باید اطمینان یابند که نحوه دسترسی به اطلاعات خطر را میدانند و اطلاعات روی برچسبها و MSDSمواد شیمیایی را درک میکنند.
3- ارزیابی ریسک
3-1-1- ارزیابی ریسک فرآیندی برای ارزیابی خطراتی است که مواد شیمیایی و فرآیندها ممکن است در کار به بار بیاورند و شدت و احتمال آنها مشخص شود و نیز باید اقدامات کنترلی مناسب برای کاهش خطرات انجام شود.
3-1-2- دستورالعمل ایمنی شیمیایی در محل کار: دستورالعمل ارزیابی ریسک و اصول اقدامات ایمنی صادره توسط وزارت کار اصول و روشهای سیستماتیکی را برای اجرای ارزیابی ریسک در رابطه با خطرات مواد شیمیایی دارد.
3-1-3- ارزیابی ریسک باید توسط افراد ذیصلاح با تجربه مناسب و آموزش در فعالیتهای کاری تولید و پاشش رنگ انجام شود. این افراد باید دارای شناخت مناسب از مواد شیمیایی و فرایندهای رنگ پاشی باشند که ارزیابی می شوند و نیز باید اطلاعات خوبی در مورد اقدامات ایمن مورد نیاز موجود باشد . همچنین باید با متخصصان برای اخذ نظریات تخصصی مشورت شود .
3-2- ارزیابی ریسک
3-2-1- کارکنان باید اطمینان یابند که یک ارزیابی ریسک باید در تمامی کارهای تولید و پاشش رنگ مربوط به در معرض مواد بودن و فرآیندها انجام شود.
3-2-2- موقع در نظر گرفتن تأثیرات بالقوه بهداشتی، باید در معرض مواد خطرناک هوازی بودن کمتر از حدود در معرض بودن شغلی یا OEL مندرج در آیین نامه رفتاری کنترل ناخالصیهای هوا یا مواد شیمیایی در محل کار صادره توسط وزارت کار باشد. مقادیر OELS غلظتهای هوازی مواد شیمیایی است که در کمتر از آن اثرات بهداشتی حاد تقریبا” تمامی کارکنان وجود ندارد اگر به صورت استنشاقی در معرض آن باشند. برای این موارد نیازمند پایش و کنترل هوا هستیم.
3-2-3- از آنجا که OELسطح بی اثری را نشان نمیدهد که در آن هر کارمندی کاملا” محافظت شود، بلکه کارفرماها نیز باید موارد زیر را مورد توجه قرار دهند:
آ) چگونه مطمئن شوند که استانداردهای در معرض قرار گرفتن تحت هیچ شرایطی نقض نمیشوند.
ب) سطح در معرض بودن تا حد منطقی و عملی پایین باشد.
پ) میزان در معرض بودن در آینده و هر موقع که از نظر عملی ممکن بود صفر یا کم شود.
3-2-4- راه عملی برای اجرای ارزیابی ریسک در فرآیندهای تولید و پاشش رنگ شامل مراحل زیر است:
مرحله اول:
3-2-5- مرحله اول فهرست نمودن تمامی مواد مورد استفاده یا تولید شده در فرآیند تولید و پاشش رنگ مثلا” در رنگها، حلالها، رزینها، پودرها و مواد آماده سازی سطحی مانند چسبها، رنگ برها، تبدیل کنندههای زنگ و غبارهای ناشی از سمباده است.
مرحله دوم:
3-2-6- مرحله دوم به دست آوردن و بررسی اطلاعات مربوط به خطرات آنها از روی برچسبهای ظرف و دیگر برگههای MSDSاست.
3-2-7- مواد خطرناک را میتوان در سه دسته خطر زیر دسته بندی نمود یعنی خطر بالا، متوسط و پایین به شرح زیر:
آ) خطر بالا: شامل موادی با اجزای زیر هستند:
پ) خطرات پایین: شامل هر ماده دیگری است که در بالا به آن اشاره نشده است.
مرحله سوم:
3-2-8- مرحله سوم بررسی و بازرسی محل کار و رویههای برای یافتن افرادی است که در معرض مواد خطرناک هستند که شامل موارد زیر است:
آ) بحث با کارکنان در مورد اقدامات کاری آنها و رویهها و محیط
پ) توجه به دیگر افراد بالقوه در معرض شامل افراد عبوری، کارکنان بخش نگهداری و نظافت
ت) توجه به اثرات شرایط خاص و غیر عادی
ث) توجه به اثرات ترکیبی دو یا چند ماده خطرناک
ج) برآورد میزان در معرض بودن مثلا” میزان، فراوانی، مدت در معرض بودن و مسیرهای مختلف ورود و خروج
چ) توجه به اقدامات کنترلی فعلی برای یافتن این موارد:
کارکنان در استفاده از این کنترل کنندهها آموزش دیده باشند.
مرحله چهارم:
3-2-9- مرحله چهارم درجهبندی ریسکهای مربوط به مواد و فرآیندهای خطرناک تولید و پاشش رنگ یعنی مشخص نمودن میزان بزرگی ریسکها است. درجهبندی ریسکها به احتمال برآورد شده و شدت بالقوه خطرات بستگی دارد. از طرفی، شدت خطرات و یا آسیبهای آن به عوامل مختلفی مانند دستهبندی خطر آن (بالا، متوسط و یا پایین) و میزان مواد شیمیایی مورد استفاده بستگی دارد. معمولا” درجهبندی ریسکها را میتوان به شرح جدول زیر خلاصه نمود:
– | اندکی مضر | مضر | شدیدا” مضر |
به شدت غیر محتمل | ریسک پایین | ریسک متوسط تا پایین | ریسک متوسط |
غیرمحتمل | ریسک متوسط | ریسک متوسط تا بالا | ریسک بالا |
محتمل | ریسک متوسط تا بالا | ریسک بالا | ریسک بالا |
3-2-10- ریسکهای مرتبط با مواد و فرآیندهای خطرناک را میتوان به شرح زیر در سه دسته بالا، متوسط و یا پایین دستهبندی نمود:
آ) ریسک بالا است- ضربات و صدمات بالقوه جدی است و احتمال در معرض قرار گرفتن بالا است. مثلا” مواد یا فرآیندها خطرات بالایی دارند و غبارها و رطوبت و بخارات در هوا دیده میشوند و شکایت از بیماریها و ناراحتیها و حساسیتها زیاد است و این در حالیست که کارکنان آموزش ندیدهاند.
پ) ریسک کم است و محتمل نیست افزایش یابد:
3-2-11- بعد از تکمیل مراحل ارزیابی فوق، تصمیماتی در رابطه با موارد زیر اتخاذ میشود:
آ) برنامهریزی و ایجاد و استفاده از اقدامات کنترلی مناسب برای برآورده نمودن نیازهای مندرج 1- قوانین بومی و آیین نامههای رفتاری مربوطه 2- کتابچههای راهنمای صادره توسط اداره کار یا دیگر سازمانهای مرتبط و 3- بهترین اقدام و عملکرد تجاری
پ) آموزش کارکنان
3-2-12- اگر ریسک بالا باشد، اقدامات کنترلی لازم باید مشخص، اتخاذ و قبل از استفاده از مواد شیمیایی و یا اجرای رویههای خطرناک پیاده شوند. پایش و مراقب بهداشتی باید برای ارزیابی کارایی این اقدامات اجرا شوند. شرط و نیاز به کنترل بلند مدت باید مشخص و انجام گیرد.
3-2-13- اگر ریسک متوسط باشد، اقدامات ایمنی جبرانی باید در زمان مناسب انجام شود.
3-2-14- تنها وقتی ریسک پایین است، میتوان آن را با بهبود بهتر و تشخیص مناسب قابل تحمل دانست.
3-3- ثبت دادهها
3-3-1- کارکنان باید یافتههای ارزیابی را ثبت نمایند و این موارد ثبتی به ردیابی منطق نتایج قبلی کمک میکند و اطلاعات مهمی برای مرور و بازبینی آینده ارزیابی دارد.
3-4- مرور ارزیابیها و بازبینی آن
3-4-1- ارزیابی ریسک باید به صورت منظم باشد و هر موقع مدرکی، دیگر معتبر نباشد و یا در آن تغییرات زیادی رخ دهد باید مجددا” ارزیابی شود.
3-4-2- اطلاعات زیر باید حاوی نکاتی باشد که نشان دهد که ارزیابی ریسک دیگر اعتبار ندارد:
آ) نتایج کنترل عملکرد منظم تجهیزات
ب) نتایج پایش و کنترل آلودگی جوی اجرا شده در محیط کارها
پ) وقوع رخداد یا سانحهای مهم
3-4-3- تغییرات مهم در فرآیندهای پاشش رنگ شامل موارد زیر است:
آ) تغییرات در مواد خطرناک مورد استفاده که شامل اشکال فیزیکی و منبع مواد است.
پ) تغییرات در روش و رویههای کاری
ت) تغییرات در مقیاس و بزرگی فرآیند
آ) دفع خطرات
پ) جداسازی و تفکیک فرآیندهای پاشش رنگ
4-2-1- این مؤثرترین اقدام ایمنی است که با متوقف نمودن استفاده از مواد و یا دستگاههای دارای ریسک متوسط و یا بالاتر حاصل میشود.
4-3-1- منظور از جایگزینی استفاده از مواد کم خطرتر، دستگاههای کم خطر و یا فرآیندهای کم خطر برای انجام یک کار است.
4-3-2- اقدامات جایگزینی شامل موارد زیر است:
آ) جایگزینی مواد و رویههای خطرناک با مواد کم خطرتر. به عنوان مثال، رنگ های مایع اشتعال پذیر را با رنگهای پایه آب یا کم اشتعال جایگزین نمایید و یا فرآیندهای پاشش رنگ را غلتک، برس و یا مغروق سازی جایگزین نمایید.
اتوماسیون فرآیند
جداسازی فرآیند
آ) تهویه
پ) محل و طراحی شیلنگ های فشار قوی و لوله ها
تهویه
آ) اتاقک پاشش
پ) تهویه رقیق سازی
تهویه – اتاقکهای پاشش
آ) اتاقک با جریان جانبی- جریان هوای داخلی نوع افقی است که میتواند در پاشش ذرات متوسط و کوچک و موارد قابل چرخش استفاده شود. میزان بسته بودن و انحصار میتواند تغییر نماید اما هرچه محصوریت بیشتر باشد راحتتر میتوان پخش رنگ را کنترل نمود.
تهویه – تهویه خروجی موضعی
تهویه- تهویه رقیق
ایمنی برقی
آ) امکان نشتی و گسیختگی آنها وجود ندارد و
ب) در صورت نشتی و پارگی، مواد قابل اشتعال وارد محیطی که منبع جرقه است نشود.
4-6-1- کنترلهای اداری و اجرایی شیوههایی برای سازماندهی کارها هستند تا کار، ایمن شود که نمونه آن کاهش در معرض بودن افراد و یا کاهش تماس با موادخطرناک و یا فرآیندهای تولید و اسپری از طریق سازوکارهای اجرایی مانند شیفتهای چرخشی، مرخصی و غیره است و جزئیات اقدامات ایمنی کاری در فصل 7 شرح داده شده است.
4-8-1- تجهیزات حفاظت فردی مانعی هستند که از کارکنان در برابر مواد شیمیایی و خطرات آن محافظت مینمایند. اما استفاده از PPE به عنوان اقدامی ایمنی باید تنها محدود به وضعیتهایی باشد که در آن تمامی اقدامات ایمنی دیگر عملی نیستند و یا در آن PPEهمراه با دیگر اقدامات برای افزایش سطح حفاظت انجام شود مثلا” برای اسپری رنگ در جایی که سرریز اسپری کاملا” حذف نمیشود و نیز استفاده از وسایل محافظتی و تنفسی برای تکمیل کنترلهای مهندسی ضرورت دارد.
4-8-2- استفاده از PPE راهی غیرعامل برای محافظت از کارکنان است. با مدیریت ایمنی هوشمندانه در توسعه برنامههای مؤثر PPE، این شیوه کار ایمنی غیرعامل میتواند به روشی فعال تبدیل شود. خوانندهها میتوانند در این موارد به ایمنی شیمیایی در محل کار: دستورالعمل وسایل حفاظت فردی برای استفاده و جابجایی مواد شیمیایی از نشریات وزارت کار مراجعه نمایند.
4-8-3- PPE باید:
آ) به خوبی انتخاب و با سایت و وظایف کار انطباق داشته باشد.
ب) تمیز، کاری و به راحتی در دسترس باشد.
پ) به خوبی انبار و در محل کار تولید و اسپری جا گذاشته نشود.
ت) درست استفاده و بر اساس دستور سازنده به صورت منظم نگهداری شود.
ث) برای فرد باشد و اسم او روی آن درج شده باشد.
4-8-4- کارکنان باید PPE خود را بر اساس آموزشها استفاده، انبار و نگهداری نمایند.
4-8-5- موقع انتخاب PPE و برنامهریزی فرآیندهای کاری نیازمند استفاده از PPE ، باید به محدودیتهای PPE و نیز کنترل ریسکهایی توجه نمود که ممکن است در اثر PPE رخ دهد مثلا” فشار و تنش گرمایی، محدودیت دید، تحرک و ارتباط با دیگران.
4-8-6- برای فرآیند تولید و اسپری رنگ، انتخاب وسایل تنفسی به موارد زیر بستگی دارد:
آ) OEL برای قطعات رنگی مختلف
پ) تهویه محل استعمال رنگ
4-8-7- به طور کلی، ماسک بخارات آلی و ذرات حداقل نیاز برای محافظت فرد در برابر پودرهای رنگی و حلالهای آلی است. اگر از ماسک نیم صورت استفاده شود، باید حفاظ چشمی و صورتی دیگری را در برداشت.
4-8-8- برای اسپری نمودن ذرات بزرگ در یک اتاقک اسپری، مثلا” اسپری رنگ روی خودروها، میزان اسپری اضافی بالا است. بنابراین ماسکهای خط هوا باید به همراه دیگر نیازهای تهویهای استفاده شوند.
4-8-9- انتخاب PPE برای اسپری رنگ در رابطه با حفاظت پوست بیشتر به مقاومت شیمیایی مورد نیاز بستگی دارد. همچنین باید به اطلاعات مربوط به خواص مقاومت شیمیایی و مشخصات فیزیکی PPE ارائه شده سازنده توجه نمود.
4-9- پایش، کنترل و مراقبتهای بهداشتی
4-9-1- پایش و کنترل ابزاری به دست میدهد تا مطمئن شویم که اقدامات ایمنی اتخاذ شده در تولید و اسپری رنگ در محافظت از کارکنان در برابر آسیبها و مریضی ناشی از خطرات مواد و فرآیندهای شیمیایی مؤثر است. در اسپری رنگ، پایش محیط کار مستلزم سنجش غلظت آلایندههای هوا در محلهای استراتژیک در محل کار یا در محل تنفس کارگران است. پایش و کنترل میتواند پیوسته و یا متناوب باشد و میتواند وسایل آشکارساز مناسب انجام شود که شامل سنسور هشدار دهنده، سنجه خواندن مستقیم، نمونهگیر استاتیکی و نمونهگیر فردی است.
4-9-2- بر اساس نتایج فعالیتهای کاری و ارزیابی ریسک، کارکنان باید یک برنامه پایشی را ایجاد و اجرا کنند و با آن کارایی کنترل آلایندههای هوازی را بر اساس حدود انفجار پایین و یا حدود در معرض شغلی کنترل مینمایند. برنامه پایش شامل موارد زیر است:
آ) پایش پارامترها
پ) محل و روش پایش
ت) میزان و سطح هشدار بر اساس حدود پذیرش
اگر پایش نشان دهد که حدود پذیرش نقض شدهاند، فرآیند مربوطه باید معلق و علل آن بررسی شوند. سپس باید اقدامات جبرانی انجام شود که شامل بازبینی و مرور رویههای کاری استاندارد مربوطه و اقدامات ایمنی و انجام اصلاحات مناسب است. تحت هیچ شرایطی کارکنان نباید در معرض آلایندههای هوازی باشند که از حد مجاز بیشتر است.
4-9-3- در محل تولید رنگ، تمامی وقایع خطرناک و سوانح مستلزم کار با فرآیندهای شیمیایی و فرآیندهای مربوطه باید بررسی و به عنوان اقدامی برای عبرت گیری از اشتباه در نظر گرفته شود. بررسی و تحقیقات باید به ریاست مدیر خط، پرسنل ایمنی و یا فرد متخصص دارای اطلاعات در مورد این فعالیت باشد. تحقیقات باید موارد زیر را مشخص نماید:
آ) علت و یا علل وقایع و سوانح خطرناک
پ) علل خطاها
محقق باید اقداماتی را نیز پیشنهاد نماید تا از وقوع و تکرار سانحه جلوگیری شود و مدیریت باید اطمینان یابد که پیشنهادات اجرا میگردند.
4-9-4- برای کارکنانی که به صورت منظم در معرض مواد شیمیایی خطرناک در محل کار هستند، مراقبتهای بهداشتی میتواند ابزاری مناسب و مؤثر برای آشکارسازی اثرات بهداشتی سوء در مراحل اولیه باشد و از صدمات بیشتر جلوگیری نماید. به علاوه نتایج مراقبت بهداشتی میتواند به موارد زیر کمک کند:
آ) کنترل کارایی اقدامات ایمنی
ب) ارائه بازخورد در مورد دقت ارزیابی ریسک
پ) مشخص نمودن و محافظت از افراد مبتلا که در معرض خطر هستند.
4-9-5- مراقبت بهداشتی شامل پایش بیولوژیکی، پیش تخصیص و معاینات پزشکی منظم، و نیز معاینات پزشکی برای معافیت از کار بعد از غیبت طولانی به دلایل بهداشتی در حین و بعد از پایان کار با مواد شیمیایی است.
4-9-6- اگر موارد یا موارد مشکوکی از مریضی به خاطر در معرض مواد شیمیایی بودن کشف شود، فعالیتها باید تعلیق و علل آن بررسی شود . سپس باید اقدامات اصلاحی انجام شود که شامل بازبینی رویههای فعالیت مربوطه، اقدامات کنترل و حفاظت و انجام اصلاحات مناسب است.
4-10- بازبینی اقدامات ایمنی
4-10-1- تمامی اقدامات ایمنی باید بازبینی شوند تا اطمینان حاصل گردد که مؤثر بودهاند و باید برای بهبود آنها اقداماتی انجام شود. در دوره بازبینی، فرصتهای رفع خطر نیز باید در ذهن باشد و مورد توجه قرار گیرد.
4-10-2- کارکنان باید مطمئن شوند که اجرا و پیادهسازی اقدامات خطرات بیشتر ایجاد نمیکند. کارکنان باید فورا” هرگونه عیب و نقصی که در اقدامات ایمنی، تجهیزات، وسایل و برچسب زنی وجود دارد را به مقامات بالاتر گزارش نمایند.
4-10-3- طرحهای بلند مدتی باید برای بهبود ایمنی و بهداشت در محل کار تدوین شود که هدف آن وارد نمودن تدریجی اقدامات بازدارنده در سیستمهای مدیریتی و اتخاذ کنترلهای با اولویت بالاتر است.
آ) میکس نمودن و ریختن
پ) نگهداری و تمیزکاری
آ) تهویه خوب حفظ شود
ب) تمامی ظروف دارای اتصال ارت باشند
پ) وسایل محافظتی مناسب استفاده شود
ت) تمامی ریزشها و سرریزها باید فورا” تمیز شوند
آ) درب ظروف باید بعد از هر بار استفاده تعویض شود.
ب) محل انبار مواد مشتعل باید خوب تهویه شود.
پ) ظروف باید دارای اتصال ارت مناسب باشند اگر حلالهای مشتعل شونده در آن قرار دارند تا الکتریسیته ساکن کنترل شود.
ت) مواد اسپری رنگ در محل اسپری باید تا حد امکان موجود نباشند یا خیلی کم باشند.
5-4- نگهداری و تمیزکاری
5-4-1- باید برای کشف زود هنگام عیوب اقدامات کنترلی و نقصهای آنها که حفاظت را به خطر میاندازد، برنامه نگهداری موجود باشد. موقع کار با مواد خطرناک، باید دقت لازم را به عمل آورد.
5-4-2- تمامی وسایل اسپری شامل شیلنگها و لولهها باید به صورت منظم بازرسی شوند تا در وضعیت خوبی باقی بمانند. هر گونه عیبی در دستگاهها و یا اقدامات کنترلی باید فورا” رفع شود.
5-4-3- تمامی دستگاههای اسپری باید به صورت منظم بر اساس دستورات سازنده تمیز و نگهداری شوند تا از ایمنی و بهداشت اپراتور محافظت شوند. فرآیند تمیزکاری باید در محیطی با تهویه خوب انجام شود.
5-4-4- تمامی نواحی مستعد تقویت پسماندها شامل دیوارها،کفها و سطوح کاری باید به صورت مکرر تمیز شود. غبارهای ناشی از سندبلاست و یا سمبادهکاری باید با استفاده از پارچههای مرطوب، جاروی تمیز کننده اقلام خیس و یا دیگر وسایل تمیز کننده اقلام خیس تمیز شود.
5-4-5- محل کارها باید تمیز و منظم باشند تا از خطرات دیگر اجتناب شود. از این گذشته، تأسیسات شستشو، اتاقهای تعویض و محل نوشیدن و خوردن باید دور از مواد خطرناک بوده و دارای تهویه مناسب باشد.
5-4-6- برای تسهیل برداشتن پسماندها از سطوح داخلی اتاقکهای اسپری، سطح باید با روکشهایی پوشانده شود که به خوبی با پسمانده از آن جدا گردد.
5-4-7- برای کاهش خطر احتراق لحظهای پسماندهای واکنشی مواد، اتاقکها و غیره باید تمیز شوند و قبل از تعویض باید فیلترهای خشک تعویض شوند.
5-5- فعالیت های عمومی پاشش رنگ
5-5-1- در زمان انجام فعالیتهای پاشش رنگ، شیئی که باید اسپری شود باید همیشه بین اپراتور و خروجی هوا باشد به گونهای که تأمین پیوسته هوای غیرآلوده از طریق منطقه تنفس اپراتور صورت گیرد و از روی جسم بگذرد. هر وقت ممکن شد، اسپری باید به سمت خروجی هوای اتاقک باشد.
5-5-2- برای جلوگیری از نشانه رفتن گان اسپری به سمت کارگران دیگر باید مراقب بود و باید اطمینان یافت که افراد دیگر در معرض آن قرار نگیرند.
5-5-3- تجهیزات غیر ضروری باید خارج از اتاقک باشند و باید موقع جابجایی و استفاده از وسایل تحت فشار دقت کافی داشت.
5-5-4- در مواردی که از اسپری هوای متراکم استفاده میشود، توازن صحیح هوا و مایع برای حداقل سازی تشکیل قطرات خیلی کوچک ضرورت دارد که معمولا” روی قطعه قرار نمیگیرند و باید برگشت قطرات از جریان را به حداقل رساند.
5-5-5- سیگار نکشید و از ایجاد شعله عریان و یا ابزارهای دیگری که احتمالا” سبب مشتعل شدن بخار مایعات قابل اشتعال میشوند خودداری کنید که این نواحی شامل اتاقک اسپری و تا شش متری هر محل اسپری میشود.
5-6- رویههای اورژانسی
5-6-1- حتی با وجودی که تمامی اقدامات کنترلی در حال اجرا باشد، باز هم ممکن است وضعیت اضطراری رخ دهد. به عنوان مثال، ممکن است با نشتی، سرریز و یا آزاد شدن کنترل نشده مواد خطرناک مواجه شویم که منجر به آتشسوزی شود. بنابراین طرح واکنش اضطراری باید ایجاد شود تا بتواند تمامی وضعیتهای اضطراری قابل پیشبینی را مدیریت نماید. این طرح باید شامل:
آ) واگذاری و تخصیص مسئولیتها و رویه ابلاغ باشد.
ب) دارای سیستم هشدار باشد.
پ) دارای رویههای پاسخ و واکنش اضطراری باشد.
5-6-2- در صورت نشتی و سرریز مواد خطرناک، باید رویههای اورژانسی داشت که شامل:
آ) دسترسی به PPE مناسب برای افراد موظف به شناسایی منبع آزاد شدن و انجام تعمیرات در صورت ایمن بودن شرایط
پ) امحای ایمن مواد
برچسبها و MSDSتمامی مواد خطرناک در محل کار باید موقع برنامهریزی رویههای اضطراری مد نظر قرار گیرد.
5-6-3- در صورت بروز آتشسوزی، رویههای اضطراری باید تعیین شود که شامل موارد زیر است:
آ) هشدار دادن
ب) در صورت لزوم، درخواست از ادارات دولتی مانند پلیس و آتشنشانی برای کمک
پ) در وضعیت ایمن، اطفای حریق با وسایل آتشنشانی مناسب
ت) ارزیابی ایمنی محوطه
وسایل آتشنشانی شامل شیلنگها، کپسولها، پتوهای آتشنشانی و سیستمهای آب پاش میباشد. برای اطفای حریق مایعات اشتعالپذیر از کپسولهای حاوی پودر خشک یا کف استفاده کنید.
5-6-4- تمامی رویههای اضطراری باید مستند شود و نسخهای از آنها در محل کار باشد و به راحتی در دسترس تمامی افراد قرار گیرد.
5-6-5- دیگر وسایل اضطراری شامل چراغهای اضطراری و پشتیبانی برای خارج نمودن بخارات در صورت قطع برق، دوش و ایستگاه شستن چشم، کمکهای اولیه و مواد جاذب برای تمیز کردن سرریزهای کوچک شیمیایی اهمیت دارند.
5-6-6- تمامی تجهیزات اورژانسی باید به خوبی نگهداری و به صورت منظم چک شوند تا از عملکرد درست آنها مطمئن شوید. اقلام منقضی شده باید امحا و در مواقع لزوم تعویض و جایگزین شوند. محل تجهیزات اضطراری در محل کارها باید برای تمامی پرسنل شناخته شده باشد.
5-7- وسایل رفاهی و بهداشت
5-7-1- تأسیسات دستشویی و دیگر امکانات رفاهی باید تأمین شود. اتاقهای شستشو باید عاری از آلایندهها و دور از صدای ناشی از کار اسپری رنگ باشد.
5-7-2- اگر مواد خطرناک روی لباس و یا بدن پاشید، لباس آلوده باید فورا” خارج و پوست باید کاملا” با آب و تمیزکنندههای پایه آب تمیز شود.
5-7-3- اغلب حلالهای آلی از طریق پوست میتوانند جذب بدن شوند و بنابراین نباید برای تمیز کردن پوست استفاده شوند.
5-7-4- کارفرما باید مطمئن شود که آب و غذا و نوشیدنیها در اتاق اسپری نگهداری و یا آماده و یا مصرف نمیشوند و نیز این کار نباید در اتاق اختلاط و یا محل ریختن و یا هر ناحیهای انجام شود که احتمال آلودگی آن با مواد رنگی هست. کارگران رنگ کار باید PPE مورد استفاده را خارج و دستهای خود و صورت را قبل از خوردن و آشامیدن بشویند.
آ) پیشنهاد قوانین و دستورالعملهای ایمنی داخلی برای اسپری رنگ
ب) دسترسی به اطلاعات ایمنی ضروری برای کارکنان، مانند اموال و مواد شیمیایی خطرناک مورد استفاده در محل کار و اقدامات احتیاطی مربوطه
پ) ارائه خط مشی برای کارکنان
آ) اطلاعات در مورد مواد خطرناکی که کارکنان در معرض آن قرار میگیرند مانند ماهیت خطرات، ریسک برای سلامت، استانداردهای تماس با آن و مسیرهای ورود به بدن و غیره
پ) برچسبزنی صحیح مواد خطرناک
آ) صدور کتابچههای ایمنی، رویههای ماری و اورژانسی به عنوان ابزارهای اساسی و این اسناد باید در محلهای مناسب در محل کار نگهداری شوند و در دسترس همگان باشند.
ب) ابلاغیهها، پوسترها و فیلمهای مورد استفاده برای اطلاع رسانی ایمنی به کارکنان در مورد مدیریت مواد خطرناک و فرآیندهای اسپری رنگ
آ) دلایل و ماهیت اقدامات کنترلی مورد استفاده یا برنامهریزی شده
پ) اقدامات کاری ایمن در بهره برداری از وسایل اسپری رنگ و انجام فرآیندهای اسپری رنگ
آ) اسامی کارکنان آموزش دیده و تاریخهای حضور آنها
ب) توضیحات محتوی دوره
پ) اسامی و مدارک افراد آموزش دهنده است.
آ) کم خونی
پ) تهوع و درد معده
ت) حساسیت چشمی
آ) اختلالات تناسلی
ب) کم خونی
پ) آسیب دیدن سیستم عصبی و کلیهها
آ) استعمال رنگ های بدون سرب
ب) تعویض کرمات سرب با روی
پ) استعمال رنگ با پایه سرب با برس و یا روشهای غلتکی به جای روشهای اسپری نمودن
ت) استفاده از تهویه خروجی موضعی مناسب با فیلتراسیون صحیح
7-3-1- رنگهای دو جزئی شامل انواع پلی یورتان، اپوکسی و سیستمهای اکریلیک دارای یک پایه یا بخش A و یک سختکننده یا کاتالیست یا بخش B هستند. به عنوان مثال پلی یورتان ساختار پلیمری پیچیده است که با واکنش دی ایزوسیانات با پلی ال به دست میآید.
7-3-2- رنگهای دو جزئی و یا لاکهای حاوی دی ایزوسیانات اغلب به شکل اسپری استفاده میشوند تا پوشش سخت، با دوام و راحت پاک شوندهای ایجاد شود که در آن دی ایزوسیانات به رزینهای مایع و رنگدانهها اضافه میشود تا یک فیلم پلی یورتان ایجاد شود. بخارات و اسپریهای حاوی ایزوسیانات به شدت برای چشم ها و دستگاه تنفسی مضر هستند و میتوانند سبب تنگی نفس شغلی و کاری شوند.
7-3-3- لباسهای کاملا” محافظ مانند روپوشهای یکبار مصرف باید استفاده شوند. دستکشهای نیتریل نیز باید استفاده شود تا از جذب پوستی جلوگیری گردد. تمامی بخشهای باقیمانده پوست باید با یک کرم محافظ پوشانده شود زیرا این رنگها به خوبی میچسبند. برای استفاده از پلی یورتان دو جزئی از ماسک تمام صورت استفاده شود. برای اپوکسی و یا اکریلیک اگر ماسک ایرلاین نبود از ماسک تمام صورت دارای کارتریج بخار آلی با پیش فیلتر استفاده شود اما باید مدت استفاده از آن کم باشد.
7-3-4- سیستمهای رنگ دو جزئی تنها باید توسط افراد ذیصلاح و ماهر و آموزش دیده استفاده شوند.
7-3-5- رنگهای دو جزئی باید در داخل یک اتاقک اسپری شوند در غیر این صورت باید آنها را با قلم مو یا غلتک زد.
آ) وسایل جرقه باید تنها توسط افراد دارای صلاحیت استفاده شوند.
پ) اتاقکها و حصارهای مشابه باید مقاوم به حریق و دارای تهویه مناسب باشند.
ت) تنها تفنگ اسپری و سیمهای متصل به آن باید در اتاق اسپری و یا محل اسپری باشند. تمامی وسایل الکتریکی مربوطه مثلا” پاورپک، کمپرسور موتور دار و اتصالات اصلی باید در بیرون محل باشند و یا در محیطی جدا در سازههای مقاوم به آتش سوزی محصور گردند مگر این که دستگاهها دارای تأییدیه استفاده در منطقه خطر باشند.
ث) تمامی سطوح فلزی و تجهیزات در شعاع 3 متری از سر باردار تفنگ اسپری باید اتصال بدنه داشته باشند تا از تجمع بارهای استاتیکی منجر به جرقه جلوگیری شود.
منابع
the Workplace, 2002
Assessment and Fundamentals of Establishing Safety Measures, 2001
Protective Equipment for Use and Handling of Chemicals, 2002
Geneva, Switzerland
HSE, UK
Australia
Commission, Australia