قبل از اینکه درباره رنگ ضد حریق صحبت کنیم لحظهای فاجعه دلخراش ساختمان پلاسکو را به یاد بیاورید و ببینید اگر سازه فولادی ساختمان مجهز به پوشش ضد حریق نباشد چه اتفاقات تلخی رخ خواهد داد …
پوشش ضد حریق چیست ؟
این نوع پوشش بر سه پایه مختلف تولید میگردد:
- آب
- حلال
- اپوکسی
پوشش ضد حریق Water Base
این نوع پوشش بر Water Base بوده و سازگاری بهتری با محیط زیست و بوی کمتری نسبت با دیگر انواع پوشش ضد حریق دارد. اما از طرفی این نوع پوشش در برابر رطوبت و دمای پایین تحمل کمتری دارد و ممکن است زمان خشکایی آن در این محیط ها بیشتر شود.
مزایا:
- معمولاً ضخامت لایه خشک (DFT) کم است.
- سازگار با محیط زیست به دلیل VOC کم.
- مناسب برای محیطهای داخلی
معایب:
- در مناطق گرمسیری به دلیل رطوبت ممکن است زمان خشک شدن طولانی تری داشته باشد.
- برای رسیدن به ضخامت مورد نیاز باید چند دست پوشش استفاده شود.
- فقط در محیطهای جوی C2 و C1 قابل اجرا میباشد.
- به دلیل حساس بودن به آب فقط در داخل ساختمان قابل اعمال است.
- فقط پس از نصب فولاد قابل اعمال خواهد بود.
- بعد از اعمال یک پوشش پوست پرتقالی ایجاد میشود.
پوشش ضد حریق Solvent Base
این نوع پوشش مبتنی بر حلال یا به عبارتی (Solvent Base) میباشد و در محیطهای نیمه باز مورد استفاده قرار میگیرند و سازگاری بهتری در تغییرات آب و هوا و دما دارد. از دیگر مزایا این نوع پوشش خشک شدن سریع آن و یکدست بودن سطح بعد از اعمال آن میباشد.
مزایا:
- DFT پایین
- زمان خشک شدن سریعتر
- قابل اجرا در محیطهای نیمه بیرونی
معایب:
- نیازمند اعمال چند دست پوشش برای رسیدن به DFT مورد نظر
- فقط در محیطهای جوی C1-C3 قابل اجرا میباشد.
- VOC بسیار بالا در مقایسه با ضد حریق آب پایه.
- فقط پس از نصب فولاد قابل اعمال خواهد بود.
پوشش ضد حریق Epoxy Base
پوشش Epoxy Base ضد حریق معمولاً در محیطهای خورنده تر همانند صنایع دریایی و شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد، این پوشش در برابر آتش هیدروکربنی حفاظت بسیار مناسبی را از خود نشان میدهد.
این نوع پوشش از دو جزء تشکیل شده و هنگامی که با هم ترکیب میشوند یک لایه بسیار ضخیم و بادوام را تشکیل میدهد که سطح فولادی را در برابر خوردگی مقاوم میکند.
مزایا:
- پف شوندگی بسیار عالی در زمان مواجهه با آتش هیدروکربنی.
- 100 درصد جامد حجمی.
- قابل استفاده در محیطهای شیمیایی همانند پتروشیمیها.
معایب:
- برای رسیدن به یک لایه ضخیم که پف شوندگی مناسب در برابر حریق را داشته باشد نیاز به اعمال چندین لایه دارد.
- برای اعمال به تجهیزات اسپری تخصصی نیاز دارد.
پوشش ضد حریق نیلی فام
این پوشش آب پایه جهت حفاظت ساختارهای فولادی در برابر حریق به کار میرود و استفاده از آن برای محیطهای داخلی و مکانهایی که استفاده از محصولات پایه حلالی به واسطه محدودیتهایی محیطی امکان پذیر نیست (برای مثال بیمارستانها و سایر مکانهای سربسته) پیشنهاد میگردد. این نوع پوشش به هنگام قرار گرفتن در معرض حریق پف کرده و یک ساختار فوم فشرده به ضخامت حدودی 10 الی 20 برابر ضخامت فیلم خشک پوشرنگ روی سطح ایجاد میکند و علاوه بر اینکه از خود گازهای سمی و بودار متصاعد نمینماید، به عنوان یک لایه عایق عمل نموده و مانع از انتقال حرارت به سطح فولادی میگردد.
روشهای اجرای این رنگ عبارتند از: ایرلس، اسپری هوا، قلم مو و غلتک. روغن و چربی مطابق استاندارد SP1-SSPC از سطح فولاد برطرف میگردد. پس از آماده سازی سطح از آستری مناسب باید استفاده گردد. آستری زینک فسفات اپوکسی NF-114-M4 و یا زینک کرومات اپوکسی NF-114-M3 جهت پوشش دهی روی سطح فلز به عنوان لایه اول مناسب هستند. پس از اعمال آستری اجازه دهید لایه آستری به طور کامل خشک شود حداقل 24 ساعت و سپس پوشش ضدحریق را اعمال نمایید. جهت اعمال پوشش ضدحریق، بسته به روش اعمال پوشش با مقدار کمی ماکزیمم 5% آب در صورت نیاز رقیق کرده و سپس مرحله به مرحله اعمال نمایید. موقع اعمال، پوشش با آب رقیق نگردد. در هر مرحله تا ضخامت رقیق کرده و سپس مرحله به مرحله اعمال نمایید. ترجیحا ً موقع اعمال، پوشش با آب رقیق نگردد. در هر مرحله تا ضخامت 400 میکرون فیلم تر روی سطح اعمال نموده و به مدت حداقل 24 ساعت فرصت خشک شدن به آن بدهید و مجددا ً بعدی اعمال گردد. این کار را ادامه دهید تا به ضخامت فیلم خشک 1 الی 2 میلیمتر برسد.